ARCHICAD 28 CZE

ARCHICAD 28

Spoločnosť Graphisoft uviedla na trh najnovšiu verziu softvéru Archicad 28 CZE. Prečítajte si článok a zoznámte sa s novinkami verzie 28 a vylepšenými nástrojmi pre rýchlejšie a jednoduchšie pracovné postupy. 

NOVINKY A VYLEPŠENIA

Upravená domovská stránka

Domovská stránka sa stala skutočnou vstupnou bránou do Archicadu. Zahŕňa podrobnosti o nedávno rozpracovaných projektoch, informácie o doplnkoch a pluginoch, vzorové projekty a ďalšie užitočné odkazy.

Interaktívne nástrojové typy

Označením kurzorom na jednotlivé nástroje je možné aktivovať informatívne a ukážkové videá, ktoré sú rýchlou, výstižnou a zrozumiteľnou nápovedou, ako s daným nástrojom pracovať.

Spracovanie mračien bodov

Verzia 28 prináša prelomové vylepšenie spracovania 3D skenu vďaka integrácii špecializovaného systému BIMmTool Lite (výrobcom je firma BIMm Solutions GmbH). Ten vie pracovať s veľkým objemom dát, importovať rôzne dátové formáty, nastaviť rozlíšenie alebo rozmiestniť sken do podlažia. (Dostupné pre užívateľov so servisnou zmluvou Forward a Subscription.)

Poznámky

Poznámky sú dokumentačný a poznámkový systém založený na databáze identifikačných značiek a údajov v nich obsiahnutých. Systém prináša lepšiu koordináciu medzi výkresmi, špecifikáciami a ďalšími dokumentmi a jednoduchšiu komunikáciu medzi projekčnými tímami. Poznámky je možné importovať/exportovať z dokumentov formátu xml alebo xls. Poznámky sú ďalším spôsobom, ako pracovať s informáciami, nijako nenahradzujú tzv. Popisky, ktoré Archicad využíva už dlho.

Kompletný balík knižníc

Každá lokalizácia má k dispozícii knižnice všetkých ostatných lokalizácií. To sa týka objektov v knižniciach, ale aj šablón. Čo zjednodušuje spoluprácu, resp. schopnosť spracovávať dokumentáciu podľa zahraničných štandardov alebo naopak, pracovať s objektmi pripravenými napr. pre Nemecko či Rakúsko a tie zobrazovať podľa slovenských zvyklostí.

Vylepšené vizualizácie

Natívny renderovací engine Archicadu pracuje s fyzikálnymi vlastnosťami materiálov a prostredím, čo logicky garantuje realistickejšie vizualizácie generované priamo z BIM modelu.

Široká interoperabilita

Archicad priamo podporuje formát IDS (Information Delivery Specification), novo zavádzaný štandard pre spracovanie BIM projektov, ktorý definuje obsah IFC dokumentov. Ďalším dôležitým podporovaným formátom je BCF 3.0 (BIM Collaboration Format) alebo „IFC Model Exchange with Archicad for Revit 2025“ (bude sprístupnený koncom 2024).

Parametrické navrhovanie

Prepojenie pre parametrické navrhovanie Archicad-Rhino-Grasshopper-Archicad prináša rozšírene funkcie a aktualizácie. Podpora Rhino 8 aj Rhino 7, vylepšuje prácu s nástrojmi Stĺp/Trám a vie pracovať s modulmi.